dimarts, 22 de gener del 2013

Cotinos hi ha més d'un. Però cada vegada menys!

Any rere any (re)apareixen notícies* i veus reclamant el transvasament de l'Ebre. Com a valencià i a més a més com a Crevillentí, tinc un dolor profund quan veig com es manipulen a milers d'agricultors per tal de justificar i utilitzar les reivindicacions d'aquest sector en benefici d'un grup minúscul, una elit purament capitalista i gens productiva com és el lobby de la construcció d'infraestructures.

Juan Cotino és un personatge que amb les seues actuacions i declaracions intencionadament sentencioses i malintencionades, deshonra les Corts, la institució que presideix. Aquest és un "senyor" que té interesos especulatius en aquest tipus de "grans obres" i les promou sense vergonya. L'empresa familiar a la qual les institucions i entre elles la Generalitat Valenciana, ha pagat centenars de milions d'euros en concepte de constructora, consultora, gestora i ves a saber què més. Aquesta xarxa d'empreses que utilitza la família Cotino per a "fer negocis" és una de les més interessades en fer un transvasament que a la fí, tal i com demostren la majoria de estudis independents, seria ruïnós per a qui hagués de pagar-ho. Ésa a dir, tots i cadascun de nosaltres, ja que dona el mateix que siguem consumidors (i ho som) perquè la qüestió és que els contribuents paguem el benefici privat dels enxufats del PP.
Ara, amb el salvavides recurrent de demanar aigua i anar de víctima de la insolidaritat dels catalans, (ja s'ocupen de fer creure que són els únics que no volen que es faça cap transvàs cap al Segura i obvien dir que aragonesos, navarresos i fins i tot la gent tan valenciana com la de la ribera del Xúquer, tampoc ho volen) s'atreveix a dir però, que si estigués fet el transvasament, per art de màgia, aigües amunt de l'Ebre s'evitarien les inundacions que passen a l'Aragó, fent ús d'una verborrea que sols evidencia que òbviament pren per tonto a qualsevol dels lectors d'aquesta notícia. Però se li oblida al senyor Cotino, dir que un dels enemics més ferotges que té la seua megalonaníaca obsessió és precisament el PP aragonés. I no per consciència ecològica, què hauria de ser la primordial junt a raons socio-econòmiques, sinó per populisme purament electoralista vers als aragonesos més sensibles a aquest tema i per tant, també més manipulables.
Del projecte del PHN que va fer el PP, ha de saber tothom que sols es va derogar l'obra del transvasament, sols això!. I el punt de presa de l'aigua estava previst a Tarragona, pràcticament a la desembocadura, amb la qual cosa és difícil d'imaginar com aquesta obra hagués evitat les inundacions a l'Aragó i molt menys encara més amunt. Però la demagògia és vers en oïda ignorant, quan ix de boca dels qui es guanyen la vida (i molt ben guanyada) enganyant i manipulant.
Perquè enganar, és dir que un transvasament evitaria les riuades. Manipular és dir que el problema de l'agricultura al País Valencià o fins i tot a Múrcia és la falta d'aigua, i no dir que el veritable problema és la indefensió del xicotet agricultor davant els intermediaris i la impossibilitat de competir amb un sistema globalitzat que importa de països amb menys garanties sanitàries i de drets laborals. I que a més ha primat les ajudes a grans empreses que són les que han arruïnat el xicotet agricultors.

Ara estem escoltant veus que demanen la privatització de la gestió de la Mancomunitat d'Aigües del Taibilla. Ningú no dirà o si ho diu, no se li donarà ressò; que els interesos de l'empresa familiar de Juan Cotino, passen per que en privatitze i així aconseguir comissions via contractes, assessorament o gestió de depuració i bombeig. Això, tal i com tenim el panorama polític segurament no espanta a ningú i fins i tot hi ha gent que ho ha d'acabar justificant, dient entre altres coses; que si no ho fa ell ho farà un altre o dir allò de qui no mulla és per què no pot... però la qüestió és que les barbaritats es continuen justificant a base de repeticions i a base de legitimacions totalment dubtoses.
Una repetició més que "cansina" és la de dir que el govern de la II República tenia el projecte de fer el transvasament de l'Ebre. Sembla que en el seu imaginari, això ha de ser condició suficient per a que la gent que es manifeste republicana tinga que acceptar un projecte d'aquella època. Per la mateixa raó, o pel mateix raonament hauria d'acceptar-ho tothom que es diga d'esquerres (en un esquema que redunda en l'estereotip creat al franquisme de que tots el republicans eren "rojos" i per tant d'esquerra). En definitiva, ara intenten evidenciar una suposada contradicció en tot aquell que simpatitze amb la República dient que s'hauria d'acceptar una obra pel fet de que l'autoria "intel·lectual" és d'eixe període històric.
Doncs bé, com una barbaritat ho és, independentment de qui, com i quan és diga. S'ha de dir que als anys trenta, no existia el coneixement que tenim ara sobre els greus efectes mediambientals de la interconnexió de conques, ni es sabia quins eren els efectes socioeconòmics de la creació artificial de dependència d'un recurs natural. Ni tenien consciència de que els rius són alguna cosa més que conductes de transport d'aigua, i sols cal recordar que no li importava a ningú si un riu no arribava a desembocar a la mar, els donava el mateix que el Riu Segura deixés de fluir a Callosa, de la mateixa manera que els haguera importat ben poc que, fruit de les extraccions "justificades" per al consum, l'Ebre fos només que aigua del mar a Tortosa (com per cert, ja ho és d'una manera més que preocupant)
Aquest senyor (serveix com a exemple i en absolut és una excepció) és dels que pensa que les riuades són un problema per al Delta i aposta per regular encara més, un riu que ja no es mereix eixe nom. Un riu que plora i no riu per culpa de gent interessada en omplir-se la butxaca i deixar a l'agricultor manipulat, pregant per a que li porten d'on siga un recurs què això si, primer li han furtat i ara li prometen els mateixos lladres.
Va sent hora de que s'ofeguen en les aigües brutes, contaminades per llur ignominiosa presència en les institucions valencianes.
* http://www.20minutos.es/noticia/1705113/0/ El presidente de las Corts Valencianes, Juan Cotino, lamenta que "un nuevo trasvase del Ebro se va al mar" estos días, al desbordarse este río a su paso por Aragón por las lluvias en el norte de España, y sostiene que "es momento de tomar decisiones ya" e "invertir en estas obras, que crearían miles de puestos de trabajo y riqueza tanto para Aragón como para el resto de comunidades autónomas"...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada