dissabte, 3 de novembre del 2018

El triomf de la normalització.

L'autocensura és autorepressió.
El marc ideològic dominant imposa de forma subtil els gustos donant-li'ls forma de tendència i queden generalment acceptats, quan li atorguem el qualificatiu de "moda"
En un procés de re-invenció contínua, la ideologia acaba camuflada darrere del concepte "paradigma". I la repressió, darrere del concepte "moda".
Aleshores, tothom deixa de percebre el paradigma dominant com una ideologia de control i accepta com si fos el fruit d'una lliure elecció social, eixe fet singular que entenem com a "normal" i el qual ara s'anomena "moda".
Fins al punt d'entendre que qui no participa de la tendència general o ho fa també per moda (la complementària, el yin i el yang, el cul i la merda...), tot i que en realitat són desviacions perfectament assumibles, en paraules de Foucault: "...el poder de normalització obliga a l'homogeneïtat; però individualitza en permetre les desviacions, determinar els nivells, fixar les especialitats i fer útils les diferències ajustant unes a unes altres." 1
La submissió té una manifestació real quan s'entén la confrontació simbòlica contra el poder com una agressió contra l'individu concret, contra el jo.
Si un llaç groc atempta contra el poder, aleshores molesta a tothom que està sotmès al marc mental del poder. Qualsevol peça respon.
En la terminologia foucaultiana: és la microfísica del poder la que ha teixit al voltant de l'individu la capacitat d'autocontrol i que ha colonitzat la seua consciència fins al punt de convertir-se en vigilant de les seues pròpies accions.
El triomf de la normalització és, per exemple, no acceptar un llaç groc, no ja perquè t'agredeix a tu, sinó perquè agredeix a l'amo.


1 (Foucault, Michel. Vigilar y castigar : nacimiento de la prisión.- 1a, ed.-Buenos Aires: Siglo XXI Editores Argentina, 2002.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada